Ta smaken til nye høyder
GOD SMAK HANDLER OM Å MESTRE DETALJENE
Det er de små detaljene som skiller «bare et måltid» fra de minneverdige. Til dette trenger du perfeksjon i hvert trinn, fra innkjøp til servering. Med våre apparater og dine ferdigheter, kan selv de seigeste bitene løsne fra benet med perfekt mørhet, og transformere sjokoladekaker til kakestykker som melter i munnen.
Steg 1: Kilde
Ved å forstå og å fokusere på hvor maten kommer fra, kan du oppdage noen av de mest smakfulle og sunneste og de mest bærekraftige måtene å ta smaken til nye høyder. Vi ser utenfor kjøkkenet, og starter med den faktiske kilden. Fra jordsmonnet og klimaet som gir næring, til frukt og grønnsaker. Og selvsagt levestandarden til dyrene som produserer kjøtt og melkeprodukter.
Kvalitet over kvantitet
Ekstraordinær smak starter lenge før du begynner å tilberede maten. Når du velger ingrediensene, velg kvalitet fremfor kvantitet for sunnere retter som smaker bedre. For eksempel har tomater som høstes utendørs dobbelt så mye C-vitamin som de tomatene som har modnet i drivhus. De har også langt høyere nivåer med antioksidanter som gir mer smak og aroma. For at rettene dine skal ha den beste smaken, velg kvaltetsingredienser.
Oppdag virkelig smak
For bare noen tiår siden, med økningen av kunstige smaksstoffer, smakte maten vår helt annerledes. Kilde, vår første Tasteology episode, undersøker dette fenomenet. Vi spurte Mark Schatzker, en prominent forfatter innen emnet. Hans innsikt vil hjelpe deg med å sette pris på den ekte smaken av maten din – og det er viktig å huske på når du skaffer ingredienser.
Kjøttkokken Ludwig Maurer er også en Wagyu kvegoppdretter
MATEN VÅR ER HVA DEN FÅR I SEG
De sier at vi er hva vi spiser, men det samme gjelder også maten. For eksempel, høykvalitetsjord produserer mer langvarige, næringsrike bær, enn bær fra utarmet jord. Livsstilen til våre kjøtt- og meieridyr påvirker også smaken. Enten kveg er gress- eller korn-matet påvirker smaken av storfekjøtt. De to biffene vil også ha tydelig marmorering og ulike nivåer av vitaminer, mineraler og fettsyrer.
STEG 2: KJØLING
Riktig nedkjøling forbedrer smaken av rettene, før du engang har startet å tilberede maten. Frukt smaker fersk som rett fra naturen, kjøttet er alltid mørt og rester smaker like deilig som et nylaget måltid. Når du forstår matlagring kan du sørge for at ingrediensene får optimal smak. Slik kan du ta smaken til et nytt nivå, både før og etter tilberedning.
Hold ferskmaten frisk
Fersk frukt og grønnsaker innholder mest vann med cellevegger som holder på fuktighet og smak. Når temperaturen er for høy brister celleveggene som fører til tap av smak og tekstur. Noen varer holder seg ferskere ved lavere temperaturer enn andre. Ingredienser slik som salatblader og rotgrønnsaker beholder optimal friskhet ved 0 ° C mens andre råvarer må oppbevares mellom 2 ° C og 5 ° C.
Smaksetikette
Lær hvordan du kaster mindre og finn nye og deilige måter å ta hånd om restene. Avkjøling, episode nummer 2 av Tasteology, utforsker det glemte oppbevaringssteget – siden bedre nedkjøling betyr mat med bedre smak. Våre eksperter kan hjelpe deg å oppdage de beste tipsene for ferskhet som varer lengre.
MED BEDRE LAGRING GÅR MINDRE TIL SPILLE
Riktig oppbevaring av mat reduserer også unødvendig avfall. 61 prosent av matavfallet kunne vært unngått med riktig matlagring. En enkel måte å redusere dette avfallet på er optimere hvor du lagrer hver ingrediens. Den nøyaktige temperaturen på hyllene i kjøleskapet kan variere. Så hvis du lagrer hver ingrediens på det ideelle stedet kan du drastisk redusere hvor mye mat du kaster.
Beskytt smaken og hold maten ferskere lengre
Ta vare på naturlige aromaer
ProFresh Plus-serien vår gir deg det mest fleksible kombiskapet som er tilgjengelig, slik at maten din holder seg frisk lengre. Ikke bare beskytter ProFresh smaken av maten din, den beskytter også dens naturlige aroma. Slik at maten kommer alltid til å lukte og smake best mulig.
Du mister mye smak hvis du lagrer mat på feil måte
Ludwig Maurer
Wagyu kvegoppdretter og kokk
Frys ferskheten
Noen ingredienser holder seg bedre når de fryses – men kun hvis de fryses på riktig måte. Sakte innfrysing skaper store iskrystaller som kan ødelegge matvarenes naturlige tekstur og smak. TwinTech®-teknologien bruker rask innfrysing for å sirkulere tørr kald luft som hindrer denne skaden. Slik at ingrediensene varer lengre og smaker bedre.
Visste du?
Mer enn 75 prosent av husholdninger har ikke satt riktig kjøleskaptemperatur. Dette fører til at maten mister sin smak og tekstur før du en gang har kommet i gang med å lage mat.
De fleste kjøleskap sirkulerer den samme luften mellom kjøleskapet og fryseren, noe som skaper feil temperatur og luftfuktighet i hvert kammer.
Steg 3: Varme
Forstår du hvorfor varme skaper smak og konsistens kan utforske potensiale for hver ingrediens. Matlaging bryter ned store molekyler til små og frigjør innelåst smak. Oppdag hvordan ulike oppvarmingsmetoder, fra induksjon til damp og sous vide frigjør herlige smaker og tar smaken til en nytt nivå for enhver rett.
Å FORSTÅ VARME
For resultater som virkelig tar smaken til et høyere nivå må du lære deg varmebehandling på molekylært nivå. De perfekte biffene smaker fantastisk på grunn av reaksjonen mellom amino-syrer og sukker ved 130 °C. Men ved høyere varme flykter molekylene og tar smaken og teksturen med seg. De beste grønnsakene som passer som tilbehør, krever nok varme for at celleveggene som inneholder smaken brister uten at smaken fordunster.
Varme-mesterklassen
Mestring av varme er nøkkelen til å skape mat med mer smak, men hva betyr det for deg og dine kokemetoder? Vår ekspert på Tasteology, Catalina Vélez utforsker de historiske røttene av matlaging med damp og med lav varme. Og hvordan den er vital for beskyttelse av smaken og næringsinnholdet av maten du kan tilberede hjemme.
Lås inn smakene med induksjon
Induksjonsplater gir deg nøyaktig kontroll og varmefordeling for å utvikle smaken. Mens kjøttet steker, trekker proteinene seg sammen og slipper ut fuktighet, næringsmidler og smaker. Å bytte fra høy til lav varme gjør at fibrene slapper av, og kapsler inn de smakfulle saftene. For beste resultater snur du hvert 15 sekund, ikke etter noen minutter. Biffens indre varme bidrar mer til stekingen enn varmen som omgir den.
Det ideelle valget for retter der hvert sekund, og hver grad, teller.
Fullstendig frihet i matlagingen
Få det meste ut av kreativiteten din med fleksibiliteten og presisjonen til MaxiSense® Combi. Den bruker induksjonsteknologi for å varme opp mat raskere enn komfyrtopper som bruker gass eller strøm. Den presise varmekontrollen lar deg også bytte fra bruning til småkoking under matlagingen.
Dampen er den beste varmen
Matlaging med damp er blitt populært fordi skånsomheten beskytter molekylene i maten. Maten din blir ikke overopphetet og smaken forsvinner ikke. Denne ekstra vanndampen hindrer også at matens fuktighet fordamper og gir utsiden mer sprøhet uten at innsiden blir over- eller understeker. Dette medfører at deig hever raskere og også jevnere. I tillegg til bedre karamellisering på deigens overflate får du nydelig tykk skorpe hver gang.
Damping gjør at ingrediensene beholder den beste og reneste formen
Catalina Vélez
TV-kokk
Sublim sous vide
Sous vide er sannsynligvis den beste teknikken for varmestyring. Sous vide bruker vakuumposer og vannbad for å forsegle fuktigheten, aromaen, næringsstoffene og smaken av hver ingrediens. Ved presis kontroll av temperaturen har du enestående kontroll over resultatet og nesten perfekt reproduserbarhet.
Lettvint sous vide
Sous vide bruker vakuumpakkede poser til å tilføre smak og bevare fuktigheten til ingrediensene. Temperaturen blir holdt innenfor et område på en halv grad for reproduserbar presisjon. Med ProCombi® Plus er sous vide enkelt. Dermed er du garantert appetittvekkende resultater hver gang.
Visste du?
Vannmolekyler leder varme mye raskere enn luft slik at 100 °C damp fordeler varme like effektivt som 600 °C varm luft.
Koker du grønnsaker mister du 70 prosent C-vitamin, damper du de mister du bare 40 prosent.
STEG 4: ERFARING
Alle våre sanser kan supplementere smak. Selv når du har avsluttet matlagingen, så gjør det at du har forstått hvordan synet, lyden og taktile sensasjoner påvirker smaken, at du kan fortsette å ta smaken til et nytt nivå helt til spisebordet.
Smak med øynene
Mat smaker bedre når den har sin naturlige farge, og det er derfor vi elsker en perfekt rosa biff og brød med gyllenbrun skorpe. Skånsom damp beskytter maten slik at disse strålende fargene ikke går tapt. Hvordan du presenterer maten kan også høyne smaksopplevelsen. Bruk runde hvite tallerkener for søte smaker, og kantede tallerkener for den dype smaken – og plasser alltid maten midt på tallerkenen for å fremheve smaken i rettene dine.
Eksperimentell forskning innen psykologi indikerer at vi oppfatter frukt og grønnsaker med sterkere farger som ferskere og med mer smak.
En fest for sansene
Mat er en opplevelse for alle sansene. For å hjelpe deg å lage retter som treffer, utforsker Tasteology-eksperten Charles Spence synssansen. Hvordan farge og form påvirker smaken av maten. Og hvorfor Instagram får smaksløkene til å pirre.
Smak med lyd
Bakgrunnslyder og musikk på kjøkkenet kan gjøre stor forskjell på hvordan matretter smaker. Høye toner forsterker søte og sure smaker, mens lave toner tar bitre eller umami smaker til nye høyder. Spiller du musikk med samme volum som samtalen, kan du også oppleve at du får mer glede av måltidet. Med lydløst avtrekk på kjøkkenet kan du oppleve den virkelige effekten av lyd på dine smaksløker.
Med en så og si lydløs kjøkkenventilator kan du gi kjøkkenet ditt det ideelle lydsporet for å forbedre ethvert måltid.
Smak med fingertuppene
Måten maten føles når vi tar en bit influerer avgjort på smaken – fra biffens mørhet eller fuktigheten av en sjokoladekake. Den skånsomme varmen av damp eller sous vide er den beste måten å få perfekte teksturer som disse. Selv følelsen av kjøkkenredskapene du har i hånden kan utgjøre en forskjell. Tyngre bestikk forbedrer kvaliteten på et måltid. Og formen og vekten av et glass endrer smaken på det du drikker.
Jo rikere fargen er, jo mer intens kan smaken være.
Prof. Charles Spence
University of Oxford
Visste du?
Undersøkelser har vist at hvitvin smaker best i blå og røde omgivelser.
Formen av et glass kan bestemme hvordan vi oppfatter kvaliteten av matretter og drikke.
Å ta smaken til et nytt nivå er et resultat av lidenskap, engasjement og forståelse for hvert trinn i matlagingsprosessen. Om hvordan du finner de beste råvarene, bevarer dem perfekt, varmer dem opp for optimal smak og gjør presentasjonen en opplevelse i seg selv.
Nå som du kjenner og mestrer detaljene er det på tide å få glede av resultatene.