Problem
- Vann renner ned på kjøkkengulvet under steking
Gjelder
- Innbyggingsovn
- Frittstående komfyr
Vedtak
- Benytt en form som passer kjøttets størrelse.
- Plasser formen på risten, og plasser kjøttet på en tallerken i formen for å samle opp saftene.
- Ikke benytt mer vann enn 200-400 ml.
- Ikke tilsett mer vann under steking.
Bruk av varmluft til steking vil føre til større fordampning og mer damp i ovnsrommet, samtidig som det vil tørke ut maten mer.
Bruk over- og undervarme når du lager retter som avgir mye fuktighet.
Historisk har langtidssteking og tilsetting av fuktighet i langpannen i forbindelse med dette ikke vært særlig utfordrende pga at fronten/glasset på gamle ovner hadde en veldig høy temperatur (Nemko godkjenner opp til 100°C utvendig) og man opplevde derfor ikke problemer
med at dampen i ovnen kondenserte på glasset.
Med nye krav om lavere overflatetemperatur på døren (40 -50°C) medfører at dampen kondenserer på glasset og renner ned som vann i skuffen under eller ned på gulvet. Dette er helt naturlig og skyldes ikke feil ved produktet.
Derfor anbefaler vi lavere temperaturer ved langtidssteking < 100°C vil gi et bedre resultat og ikke føre til uttørking av maten som temperaturer over 100°C gir. Om det er mange timer det dreier seg om kan man bruke over/undervarme eller ved vanlig langtidssteking er varmluft å foretrekke.
Samtidig vil man ved tilberedning under 100° slippe å hvile kjøttet etter steking – Steke skorpe kan man enten lage først, men helst til slutt i steke prosessen.
Pakningen på denne ovnen er keramisk for å kunne tåle en temperatur oppimot 500° C ved bruk av pyrolyserengjøring og kan derfor ikke ta imot evnt fukt som kondenserer på glasset..