Problem
- Ovnen min varmer ikke likt på begge sider
- Dårlig bakeresultat i ovnen min
- Ovnen min baker / steker ujevnt
- Brød, muffins og myke kaker blir flate
- Brød, muffins og myke kaker blir tørre
- Blir for mørke eller for ujevne når de tilberedes med varm luft
- Boller og kaker av gjærdeig blir skjevt når de bakes med varm luft
- Bakverk / mat blir for lys
- Bakverket / maten er mørk i bunnen og lys øverst
- Ujevn steking
- Ujevnt resultat
- Må snu bakverk for at det skal bli stekt
- ujevnt stekt pizza
Gjelder
- Integrert / innebygd ovn
- Ovn
- Frittstående komfyr
Vedtak
- Det er sjelden du kan bruke alle de samme innstillingene i den nye ovnen som du kunne i den gamle. Ofte må du justere individuelle innstillinger i forhold til den gamle, f.eks. temperatur, ribbeplassering eller ovnfunksjon.
Årsaken til at innstillingene kan variere fra ovn til ovn er bl.a. ovnstørrelse og energiklasse.
Generelt holder ovnene på varmen bedre i dag enn tidligere, noe som betyr at matlaging skal gjøres ved en lavere temperatur sammenlignet med eldre ovner. - Senk temperaturen på varmluftsfunksjonen og gi maten noen minutter til. Jo høyere temperatur du har valgt, jo mer ujevn vil ovnen bake / steke i varm luft. Ovnens temperatur på varmluft bør typisk være 20-40 grader lavere enn i den tradisjonelle ovnen med overoppheting.
- Unngå at bakepapiret er for stort i ovnen, da det kan forhindre at luften fordeles jevnt i ovnen.
Dype tønner eller andre høye kanter kan skape "ly" for den varme luften. Forsikre deg om at det er så mye luft rundt maten slik at varmen i ovnen kan sirkulere så godt som mulig. - Unngå å ha for mye i ovnen om gangen
Den ujevne bakingen i ovnen kan skyldes at du har for mye av ovnen. Hvis du bruker en ovn uten varm luft, kan du bare ha en plate inne i ovnen om gangen. Hvis du har to plater i bruk, får ikke den øvre platen den nødvendige varmen i bunnen, ettersom den nedre platen blokkeres. På samme måte vil bunnplaten ikke få nok varme på toppen når topplaten blokkeres. Bruk derfor en plate bare hvis du vanligvis er over - under varme. Hvis du bruker varmluftsfunksjonen, kan du enkelt bruke to plater, siden viften fordeler varmen i ovnen.
Hvis ovnen baker eller steker veldig ujevnt ved normal overopphetingsfunksjon, kan det være fordi en varmeapparat er defekt.
Hvis dette er tilfelle, må ovnen repareres av en servicetekniker.- Kontroller at dørpakningen er intakt og tett hele veien rundt ovnsdøren. Hvis pakningen ikke er intakt eller har herdet over tid, må den skiftes ut. En lekk portpakning kan skape ujevn varmesirkulasjon i ovnen.
Du finner en ny ovndørpakning i nettbutikken her - Du får ofte det beste resultatet ved å forvarme ovnen før du setter bakverket. Bare hvis du bruker en av våre kombi- / dampovner på brødprogrammet, må brødet settes inn uten å forvarme ovnen. Videre er det også noen tips for tilberedning av deigen, som kan forbedre det ferdige bakeresultatet betydelig.
Finn tips og løsninger her:
Hvis du opplever at skorpen på brødet blir for hardt, kan det skyldes en av følgende årsaker.Brød, muffins og bløte kaker blir flate
For lav temperatur
Bakt varer stiger og kollapser deretter
Hev temperaturenFor lite hevemiddel
Det er brukt for lite gjær eller natron
Bruk mer gjær eller natron neste gang
Varm væske
Fett- eller væskeblandingen har vært for varm
Temperaturen skal være 37 ° C for fersk gjær og 45-50 ° C for tørrgjær
Lang stigetid
Deigen har hevet for lenge. For lang syretid gir flatt brød
La deigen heve kortere tid Brød, muffins og myke kaker blir tørre
For lav temperatur
Bakverket har blitt stående i ovnen for lenge til å være ferdig
Hev temperaturenFor lite væske eller for mye mel
Mel suger annerledes. Det kan være forskjeller i de enkelte merkene, og det kan være forskjeller i om melet er nytt eller gammelt. Mengden mel kan variere fra baking til baking
Ikke tilsett alt melet på en gang. Hold 1/3 tilbake og elt deigen godt. Tilsett bare mer mel hvis deigen kan absorbere det.Bakverk / tallerkener blir for mørke eller for ujevne når de tilberedes med varm luft
Maten er plassert feil
Hvis bakverk / mat legges tilfeldig mellom hverandre på stekebrettet, vil det føre til at luften ikke sirkulerer ordentlig i ovnsrommet.
Plasser boller og lignende. i rette rekker. Langstrakte gjenstander som fløyter, kakepinner og shortbread skal plasseres med endene mot bakveggen og ovnsdørenStekebrettene er plassert feil
Når du lager mat på to tallerkener samtidig i ovnen, har tallerkenene stått på feil ribbe. Luften kan ikke sirkulere fritt i ovnsrommet
Se de anbefalte plasseringene for ribbe i bruksanvisningen til ovnen her .Feil temperatur
Når det gjelder varm luft, må temperaturen senkes med 15-20% sammenlignet med matlaging med for lav varme
Senk temperaturen. Når du lager mat med varm luft, bør temperaturen sjelden overstige 175 ° C
Når du koker med varm luft, er resultatet generelt mer ulikt enn ved matlaging med over-under varme. Varm luft er mindre egnet for å bake ting med høyt sukkerinnhold. Dermed blir kjeks de fineste når de bakes med over-under varmeBoller og kaker av gjærdeig blir skjevt når de bakes med varm luft
For kort stigtid
Hvis bakverket fremdeles stiger når det kommer inn i ovnen, vil den sirkulerende luften blåse det skjevt.
La deigen heve over lengre tid. Oppgangstiden skal vanligvis være litt lengre når du baker med varm luft. Deigen er klar til å heve når den etter en lett berøring med en finger "hever" seg umiddelbart.Bakverk / mat blir for lyst
For lav temperatur
Maten tilberedes før den har fått farge
Hev temperaturenFeil plassering av mugg eller bolle
En lett metallform eller skåler av glass og porselen plasseres på risten
Legg lette metallformer og boller med glass og porselen på et stekebrettBakverket / maten er mørk i bunnen og lys øverst
For lav beliggenhet
Maten har blitt for lite overopphetet
Legg stekebrettet en ribbe høyere opp i ovnenFeil plassering av mørk metallform
Hvis en mørk metallform legges på et stekebrett, kan den gi for mye underoppheting, maten blir for mørk i bunnen.
Legg en mørk metallform på stativet