Symboler og funksjoner på din AEG-ovn

Senest oppdatert 06.11.2023 12.10

To ovner på et kjøkken hvor en av dem lager mat

Det store utvalget av nyttige funksjoner og programmer som følger med AEG-ovnen din, vil forbedre matlagingsopplevelsen din. Nedenfor er en oversikt over de ulike funksjonene og symbolene – for å hjelpe deg med å utnytte ovnen din fullt ut.

Ulike AEG-ovner kan ha forskjellige funksjoner og programmer. På samme måte kan det hende at navnene på funksjoner og symboler ikke er de samme på alle modeller. Vennligst sjekk hvilke funksjoner og symboler som gjelder for din spesifikke ovnsmodell.


Daglig matlaging

De mest brukte tilberedningsfunksjonene og en beskrivelse av hver av dem er listet opp nedenfor. Det er gitt nyttige anbefalinger om hvorfor og hvordan du best kan bruke hver matlagingsfunksjon for å sikre optimale resultater.


Konvensjonell matlaging (over- og undervarme)
For daglig matlaging på ett nivå. God til alt fra gryteretter til bakevarer.

Anbefalt bruk:
  • Bruk kun 1 nivå slik at varmen fordeler seg jevnt over og under parabolen. Et ekstra nivå vil blokkere varmen
Matlaging med varmluft
For daglig matlaging på opptil 3 nivåer samtidig. Viften fordeler varmluft for å tilberede maten jevnt uten å blande lukter mellom rettene.

Anbefalt bruk:
  • Still inn temperaturen 20ºC lavere enn vanlig matlaging
Varmluft med fuktighet (bake)
Få lette og luftige resultater når du baker på ett nivå. God til kaker, quiche, kjeks og søtt brød. Sparer energi ved å bruke restvarme.

Anbefalt bruk:
  • Hold døren lukket under tilberedning for å opprettholde fuktigheten i ovnen
Undervarme
Jevn brun bunn av maten. God til pizza eller pai og etterbehandling av kaker eller quicher.

Anbefalt bruk:
  • Bruk bunnivået i ovnen
Grill (full grill)
Grill eller brun grønnsakene og kjøtt jevnt. Også god til å toaste brød.

Anbefalt bruk:
  • Bruk det øverste nivået i ovnen
Turbo Grill
Stek større kjøttbiter og fjærfe med bein for møre resultater og sprø overflate. Ved å bruke en kombinasjon av varmluft og overvarme brunes maten jevnt på hver side.

Anbefalt bruk:
  • Bruk mellom- eller bunnivå i ovnen
  • Bruk en matsensor for å få de beste resultatene for kjøttet/steken
Gratinert
Brun lett toppen av gryteretter som lasagne eller potetgrateng for en sprø overflate og kremet inni.

Anbefalt bruk:
  • Bruk det midterste nivået i ovnen


Matlaging med damp

Damp kan ta matlagingen til neste nivå – bevarer ømhet og fuktighet i alt fra fjærfe og bakevarer til vaniljesaus og gryteretter. Hvis ovnen din har dampfunksjoner, kan du lære hvordan du bruker dem nedenfor.

Steamify®
Til daglig matlaging med damp. Ovnen justerer nivået på dampen automatisk basert på temperaturvalg. Matlaging med damp bevarer næringsstoffer og forbedrer smaker for alle slags retter.

Anbefalt bruk:
  • Ved tilberedning under 100 ºC kan du sette maten i ovnen umiddelbart. Det er ikke nødvendig å forvarme

Lær mer om hvordan du bruker Steamify®



Luftfuktighet
Få mørt, saftig fjærfe eller kjøtt og en sprø, skinnende overflate for brød eller annen bakst ved å bruke en kombinasjon av varmluft og damp. Avhengig av ovnsmodellen din, kan du ha opptil fire fuktighetsnivåer å tilberede mat med.

Det er 4 tilgjengelige nivåer for fuktighet:
  • Lav: Bra for enhver gryte, fjærfe eller kjøtt
  • Medium: God til å tilberede stuet eller spareribs, og brød eller søt gjærdeig
  • Høy: Bra for delikate retter som vaniljesaus, flans, terriner og fisk.
  • Full Steam: En kombinasjon av damp og varme. God til grønnsaker, fjærfe, kjøtt og gryteretter

Lær mer om hvordan du lager mat med damp.
Dampregenerering (gjenoppvarming med damp)
Varm opp maten forsiktig for den beste smaken og konsistensen. God til rester, daggammelt brød eller bakevarer. Ved å bruke damp til å varme opp igjen forhindrer du at matoverflaten tørker ut.

Anbefalt bruk:
  • Sett rist midt i ovnen

Lær mer om hvordan du bruker Steam Regenerating-funksjonen.
SteamBake / True Fan PLUS
Stek brød jevnt for en myk innside og sprø overflate. God til alle typer brøddeig.
Brødbaking
Stek brød jevnt for en myk innside og sprø overflate. God til alle typer brøddeig.

Lær mer omhvordan du baker brød med damp.
Yoghurt
Få kremet, tykk hjemmelaget yoghurt.

Anbefalt bruk:
  • For ekstra syrlighet, damp yoghurt i lengre tid

Sous vide
Kok ved nøyaktig temperatur i vakuumforseglede poser for å få den beste smaken og konsistensen til grønnsaker, fisk, fjærfe eller kjøtt.

Lær mer om hvordan du lager mat med Sous Vide .


Forbereder

Ovnen din kan komme med flere praktiske funksjoner som er gitt for at middagsserveringen skal bli så smidig som mulig. Å tine mat har aldri vært raskere eller enklere. Varm tallerkener før servering for å skape en restaurantopplevelse hjemme. Hold maten varm mens et annet element av måltidet fortsatt tilberedes, eller hvis du må utsette å spise.

Tine frossen mat
Tin frossen mat forsiktig for å få den beste smaken når den er tilberedt. Ovnsviften fordeler luften jevnt, og reduserer tinetiden med det halve sammenlignet med å la mat ligge ute på en benkeplate.

Anbefalt bruk:
  • Bruk det midterste nivået i ovnen
  • For best resultat, fjern maten fra emballasjen og legg den på en ovnssikker tallerken
Hold maten varm
Hold tilberedt mat varm og klar til å spises. Ovnen holder en jevn temperatur slik at maten ikke blir overkokt.
Oppvarming av tallerken før servering
Varm opp tallerkenene dine forsiktig før servering.

Anbefalt bruk:
  • For stablede plater, roter hvert par minutter for å fordele varmen jevnt



Spesialtilbud

Ovnen din kan komme med funksjoner som lar deg lage visse spesialiter hjemme. Du kan enkelt lage pizzeria-kvalitetspizza, konservere frukt og grønnsaker, heve deigen og koke sakte ved å bruke ovnens spesialfunksjoner.

Pizza
Stek deigen jevnt med en sprø skorpe. God til pizza, quiche, terte eller pai.
Anbefalt bruk:
  • Bruk bunnivået i ovnen
  • Forvarm stekebrettet mens ovnen varmes opp

Lær mer om hvordan du bruker pizzafunksjonen .
Bevare
Få saftig frukt og grønnsaker hermetisert ved lav temperatur.

Anbefalt bruk:
  • Bruk bunnivået i ovnen
  • For best resultat, bruk krukker som lukkes med en klemme. Unngå krukker med skrulokk eller metallbokser
  • Pass på at glassene ikke berører i ovnen
Slow Cook
Kok mat ved lav temperatur med lengre steketid for å bevare næringsstoffene og få møre resultater. God til grønnsaksgryte eller brisket.
Heving av deig
Hjelper deigen til å heve med jevn varme og fuktighet før steking. Du kan bruke en mindre mengde gjær for å oppnå gode resultater innen 1-2 timer, avhengig av deigingrediensene.

Anbefalt bruk:
  • Bruk bunnivået i ovnen
  • Det er ikke nødvendig å dekke deigen
  • Unngå korrektur over lengre tid



For mer informasjon om din spesifikke ovnsmodell, se brukerhåndboken. Du finner brukermanualen din her.

Registrer produktene dine
Registrer produktene dine

Registrer produktene dine i MyAEG og finn alt du trenger på ett sted.

Finn brukermanualen din
Finn brukermanualen din

Løs problemer, og finn instruksjoner og annen dokumentasjon til produktet ditt.